Arnold van Ouwerkerk, architect, interieur, exterieur, bouwen, renoveren, ontwerp

Huizenkoorts!
Vaak hebben mensen die een huis gaan kopen of net hebben gekocht geen idee van wat er kan en wat niet. Laat staan wat één en ander moet gaan kosten. Gek genoeg kan dit evengoed meevallen als tegenvallen. Krijg je de ‘bouwvergunning’ (= omgevingsvergunning) en is die überhaupt nodig? “Zit er gif in de grond, asbest in het huis, wat is de staat van de fundering, wat hebben we gekocht???”
Het liefst weet je deze dingen van tevoren, maar vaak moet je snel beslissen in een woningmarkt waar vele kopers op zoek zijn naar ‘dat unieke huis’, die ene kans… Nu of nooit.

Vooronderzoek
Van te voren kun je een hele hoop al te weten komen. Vergunningen vraag je ruimt van tevoren vaak aan en dit kan al in gang gezet worden als de onderhandeling en het (voorbehoud van) financiering nog gaande is. Een bouwkundig onderzoek en/of inspectie kan in de basis kort en snel. Registers als het Hét Kadaster of Stadsarchief Rotterdam bevatten veel informatie. Je moet wel weten waar je naar moet zoeken… Beweringen over wat er niet mogelijk is vragen om een grondige kijk; soms zijn (al of niet met een kleine aanpassing) gewenste plannen alsnog mogelijk. Zo mocht een nieuwe woning aanvankelijk niet ondergraven worden voor een kelderbak. Uit nader onderzoek bleek dat met behulp van de juiste technieken er wel degelijk gegraven kon worden en de kelderbak alsnog gebouwd kon worden.
Vanwege een specifiek bestemmingsplan kon in een bekende gemeente een huis niet op ‘een bepaalde dijk‘ gebouwd worden, omdat het volgens de gemeente tegen het bestemmingsplan in ging. Nader onderzoek leverde dat het kavel niet aan die dijk lag en er andere regels golden. Door het goed te onderzoeken en het gesprek met de gemeentelijke instanties op de juiste manier te voeren begint de bouw binnenkort.

Spookverhalen
Rondom nieuw aan te kopen huizen in steden doen de wildste verhalen de ronde over grondwaterpeil, verzakking, vervuiling, funderingen en scheuren in de muur enz. Het liefst heb je een rapport waarop je kunt vertrouwen, maar vaak zegt dat nog niks. Hoe kun je snel inzage krijgen in ‘of het het wel waard is’? Of de kosten van renovatie haalbaar zijn? Als ik vroeg in het project betrokken ben kan ik vaak veel onzekerheden verhelderen. Het liefst wordt ik betrokken, kijk ik naar een pand, voordat er een bod is gedaan…. Liever te vroeg dan te laat…

Stap voor stap
Met de sleutel in de hand je afvragen waar je straks die tegels, dat gordijn bestelt… De verf willen kopen voor de kinderkamer, voordat er een lijn op papier is gezet…. Kopers zien vaak door de bomen het bos niet meer. In een seconde heeft iemand €10.000 extra uitgegeven, teveel.
Om dit te voorkomen is het belangrijk eerst de grote lijnen neer te zetten. Zelfs een klein project, kent grote lijnen. Cruciaal hierin is: wat wil de opdrachtgever nu écht? In de vaart die gemaakt wordt, wordt nogal eens voorbijgegaan an die wens. En ineens zit je met verkeerde (kleur) kozijnen, een vloer die je toch niet wilde of een deur die nét anders zit dan je achteraf graag had gezien. “Met de kennis van nu, hadden we….?”.

Met stap voor stap bedoelen we alles uit elkaar halen; elektriciteit, sanitair, verlichting, vloerafwerkingen, waterinstallaties, loodgieterwerk, stukwerk en schilderwerk. Ieder onderdeel vraagt om een volgorde en aanpak. Door dit overzicht ontstaat structuur en rust en krijgt iedere fase de aandacht die het verdient.
Een bouwproject betekent keuzes maken, maar op basis van wat? Ik neem opdrachtgevers mee aan de hand om de ze keuzes stap voor stap te maken, in de juiste volgorde. Tal van criteria bepalen deze keuzen. Kosten, materiaalkeuze, kwaliteit, sfeer en uitstraling, duurzaamheid, functionaliteit, een bepaald merk… er zijn veel factoren om rekening mee te houden, die allemaal van invloed zijn op elkaar.

  • Hoeveel stopcontacten wil je, welke en waar? Standaard-stopcontacten of die luxe?
  • Welke vloerbedekking moet komen in welke ruimte? Parket, natuursteen of tapijt?
  • Moet er een dakkapel, extra raam, deur, een hele aanbouw, een kelderbak of iets anders extra worden toegevoegd?
  • Akoestische waarde; geluidsoverlast van en naar de buren, galmt een ruimte?
  • Duurzaamheid; zonnepanelen, gas, dubbel glas, isolatie in dak, fundering of wanden?
  • Enzovoort….

Werkwijze
Hoe gaat dit allemaal in zijn werk?
Overweeg je te gaan verhuizen of ben je op zoek naar een woning? Vanaf dat moment kun je mij benaderen. Ik zorg ervoor dat je door de velen bomen het bos in zicht houdt. Samen spannen we ons in om binnen budget en planning alle wensen mogelijk te maken.

Zoals een opdrachtgever eens zei: “Door de manier waarop Arnold het project begeleide hadden we tijdens het hele proces geen zorgen”.

 

 

 

 

 

 

Arnold van Ouwerkerk Architect ontwerp gebouw bouwproject design architectuur KralingenDe ondernemer
Geboren in een familie waar het in alweer de vijfde generatie draaide om het winning en handel in grind, zand en schelpen, was toen ik de middelbare school na zes jaar verliet duidelijk dat ik iets creatiefs wilde, maar wel als ondernemer.

 

Wist ik dat ik architect wilde worden?
Achteraf denk ik wel. Ik probeerde Gent en Maastricht, mede vanwege de leuke sfeer die daar heerst en het avontuur. Achteraf realiseer ik me dat beide steden een enorm rijke architectuur kennen.

In de eerste vormende twee jaar werd snel duidelijk dat ik, naast hobbymatig fotograferen en industrieel ontwerpen, de architectuur en het interieurontwerpen in het bijzonder interessant vond. Ik studeerde af in interieurarchitectuur. De enige manier om de titel “Interieurarchitect” te verkrijgen is door af te studeren in archtectonische vormgeving aan een kunstacademie.

 

Architectuur Groninger Museum Job Lounge interieur parket.

Stage
Net voor mijn afstuderen in Maastricht woonde en werkte ik voor Job Smeets & Nynke Tynagel (Studio Job) een jaar in Antwerpen als interieurarchitect & industrieel ontwerper i.o.

Ik mocht er projecten doen voor modeontwerpers Victor & Rolf waar ik o.a. sieraden en accesoires voor ontwierp. We ontwierpen voor Kees van Twist directeur van het Groninger Museum, het interieur van de Member’s Lounge (Job Lounge).

Na Antwerpen en Maastricht vertrok ik naar Amsterdam, waar ik drie jaar werkte als interieurarchitect bij Heyligers Design + Projects.
Behalve particuliere woningen, deden we veel kantoren op de Zuid-As. Toenmalig wethouder Ahmed Aboutaleb opende de door ons ontworpen, bekende Rabobank Flagship Store op Dam 16.

 

Interieurarchitect
Met veel plezier kijk ik nog terug op projecten als die in het bekende Renault Gebouw. Hier hebben we verschillende bedrijfsruimten van nieuw interieur voorzien,  zoals Het Financieele Dagblad, Faasen & Partners en Café Restaurant Dauphine. Deze laatste zie ik nog steeds als één van mijn leukste projecten.

Café Restaurant Dauphine

Een moment dat er echt uitspringt was De Friesland Bank. Deze bank moest drastisch hun uitstraling vernieuwen. Van stoffige, ouderwetse en klassieke bank naar een fris en modern interieur.
Dit was het eerste project waar ik, voor mijn gevoel, van A tot Z alles zelf mocht en kon doen. Het voorbereiden, het ontwerp, projectmanagement en het begeleiden van de uitvoering waren in grotendeel in mijn eigen handen, ondanks de meekijkende oog van een senior medewerker. Dit maakte wat in me los; zo wilde ik wel vaker werken.
Een gedachte was geboren…..

Foto: Café Restaurant Dauphine in Amsterdam

Architectuur
Behalve interieurarchitect wilde ik nu ook architect worden! Ik melde me aan bij de Academie van Bouwkunst voor het voorbereidingsjaar. Omdat ik al een paar jaar werkervaring had, vlogen de maanden voorbij. Blij verrast mocht ik de eerste opdrachten meteen grotere, meer complexe opdrachten doen in plaats van de gebruikelijke junioropdrachten ‘om er in te komen’. Ik voelde me als een vis in het water en in 2013 studeerde ik af. Met kers op de taart een nominatie voor de Archiprix Nederland 2014, ‘Beste Studentenproject’ met mijn ontwerp “De Ideale Gevangenis”. Tussen de twee politieke uitersten, resocialisatie en repressie, een gevangenis-gebouw waarin beiden meer en minder worden toegepast. Één van mijn metoren bij deze opdracht was Nanne de Ru, oprichter van Powerhouse Company.

Appartementen woningen nieuwbouw architect Arnold van OuwerkerkTijdens deze post-master studie Architectuur werkte ik enkele jaren bij twee verschillende architectenbureaus. Ik begon in 2011 bij DKV-Architecten en deed hier mijn eerste ervaring op met woningbouw. Hierna volgde Kraaijvanger Architecten waar ik met het ontwerpen van utiliteitsgebouwen kreeg te maken, zowel het interieur als de architectuur. Deze twee bureaus waren de aftrap voor het ontwerpen, begeleiden en de uitvoering van totaalprojecten en.

 

Arnold van Ouwerkerk
Een crisis brengt vervelende dingen, maar schept ook kansen. Mede vanwege de crisis viel in 2011 het een en ander op zijn plek en startte ik mijn eigen bedrijf, Van Ouwerkerk Architecten. Ook in de crisis groeien bedrijven en IT-bedrijven en bepaalde industrie groeiden en zochten uitbreiding in vierkante meters. Het ene na het andere kantoor mocht ik verbouwen en herinrichten. Daarnaast waren er ook mensen die vragen hadden over wat er met bestaand vastgoed anders moest. Het transformeren van kantoren naar woningen was ineens hot. Omdat de markt grotendels stil lag was er veel mogelijkheid om contact te maken. Ik sprak veel mensen die werkzaam zijn in ‘Vastgoed’ en merkte dat men open stond voor mijn ideëen. En ideëen… die had ik wel.

 

Concept en Advies
Vanaf dat moment werd ik gevraagd om van A tot en met Z te doen. Beginnend bij de voorfase van concept, toestemming, vergunning, aanschaf tot en met ontwerp, uitwerking de daadwerkelijke bouw, het interieur, het projectmanagement tot en met de in gebruikname… Architectuur…. en meer.

Architect bouwtekening Rotterdam woningen kantoren woningbouw bouwprojecten architectuur aannemerTen eerste wil je bij een bouwproject zorgen dat alles klopt, voor je start met de bouw.
Vrijwel ieder bouwproject vraagt om een vooronderzoek, of je nou vergunnningen voor een verbouwing moet aanvragen of een bestemmingsplan voor een nieuwe woning moet wijzigen. Sommige kleine verbouwingen vragen alleen om een melding of zijn zelfs helemaal vergunningsvrij. Arnold van Ouwerkerk zoekt dit goed uit en weet hoe de hazen lopen.

Het komt ook wel eens voor dat er heel expliciet wordt gesteld dat iets niet mag of kan, bijvoorbeeld volgens een bestemmingsplan.
Huiseigenaren of toekomstige eigenaren druipen dan soms af, omdat ze niet kunnen doen wat ze hopen. Vaak is dit ten onrechte en kan er meer dan je denkt.