Over
Arnold van
Ouwerkerk
“Mijn naam is Arnold van Ouwerkerk. Architect. Plus interieurarchitect. En persoonlijk vooral groot liefhebber van een fijne en comfortabele woon- of werkplek.”
“Ik kan goed ruimtes lezen.”
Arnold heeft alle relevante kennis die je maar kunt bedenken op het gebied van architectuur, bouwkunde en vastgoed naar binnen gewerkt. Op de Academie voor de Beeldende Kunsten Maastricht kunnen ze zijn gretigheid in Interieurarchitectuur nog goed herinneren. En ook de Rotterdamse Academie van Bouwkunst heeft het enthousiasme van Arnold nog vers in het geheugen. Sterker nog, hij kreeg bij het afzwaaien in Rotterdam niet alleen een ferme handdruk maar werd ook onderscheiden met de Archiprix Nederland. Met dank aan zijn afstudeerproject.
Om te weten hoe Arnold werkt, moet je zijn achtergrond kennen. Na zijn gerespecteerde opleidingen en stage bij Studio Job in Antwerpen volgden verschillende architectenbureaus. Met uiteenlopende disciplines. Hij kneedde zijn vak als allround interieurarchitect bij Heyligers design & projects. Met totaalprojecten in renovatie en interieur. Uitdagingen van de grote corporates op de Zuidas lagen op zijn bord. Afgewisseld met geweldige opdrachten voor woningen aan de Amsterdamse grachten. Hij kwam erachter dat het complete traject – van concept ontwerp tot het managen en begeleiden van de projecten – hem eigenlijk heel goed ligt.
Nadat hij zijn skills met nieuwbouw aanvult bij het Rotterdamse DKV en in dezelfde stad zijn combi architect-interieurarchitect bij Kraaijvanger nog scherper slijpt, weet hij het zeker. Hij gaat voor zichzelf beginnen. In Rotterdam. Zijn stad. In Kralingen. Zijn wijk. Alhoewel, zijn stad. Nog meer achtergrond van Arnold laat zien dat hij een echte Zeeuw is. In het trotse Middelburg runnen zijn broers nog altijd het familiebedrijf in winning en transport van zand, grind en schelpen. Inmiddels 6e generatie. De ondernemingsdrang die Arnold van huis uit meekreeg, is typerend voor zijn aanpak.
Architect
Als architect is Arnold actief op drie verschillende fronten: particuliere woningen, woongebouwen en kantoorgebouwen. Voor particulieren richt hij zich voornamelijk op renovatieprojecten van klassieke woningen, vooral in zijn eigen wijk: Kralingen. Daarnaast ontwerpt en bouwt hij ook nieuwe particuliere woningen. In samenwerking met projectontwikkelaars en beleggers werkt hij aan grootschalige appartementengebouwen. Voor bedrijfseigenaren realiseert en verbouwt hij kantoorgebouwen. In vrijwel alle gevallen is hij betrokken bij het gehele ontwerp- en bouwproces, van de eerste schetsen tot aan de uiteindelijke oplevering.
hulp bij een bezichtiging?
Wil je graag een pand kopen in Kralingen? Of overweeg je een specifieke verbouwing? Als je vrijblijvend iemand mee wilt hebben bij de bezichtiging neem dan contact op.
Interieur-architect
Als interieurarchitect is Arnold werkzaam voor zowel particulieren als bedrijven. Hij richt zich op het ontwerp van woningen en bedrijfsgebouwen, waaronder kantoren. Het creëren van de juiste sfeer die aansluit bij de identiteit van de klant staat centraal in zijn werk. Voor bedrijven zoekt hij aansluiting bij de corporate identity of een specifieke sfeer die bijdraagt aan het welzijn van de werknemers. Bij particulieren is Arnold betrokken bij het ontwerpen en realiseren van interieurs, maar zijn specialiteit ligt voornamelijk bij totaalrenovaties van woningen. Een niche van zijn werk omvat het volledig ontzorgen van particulieren tijdens een totaalrenovatie of nieuwbouwproject. Hierbij neemt hij niet alleen het ontwerpen en inrichten voor zijn rekening, maar ook het organiseren en beheren van het gehele ontwerp- en bouwproces, inclusief het aansturen van de aannemer.
Kralingen en Arnold
Binnenkort verkrijgbaar
‘Kralingen door de ogen van Arnold van Ouwerkerk’ neemt je mee door de rijke historie van deze statige wijk. ‘Het mooiste stukje Rotterdam’ zoals hij zelf zegt. Met dit boek ga je op pad. Letterlijk wandelend voert Arnold je mee door postcodegebieden 3061 en 3062. Langs bijzondere huizen, uitdagende projecten, fijne hotspots en mooie mensen.
Esthetiek meets Techniek
Arnold brengt esthetiek en techniek samen. Door zijn achtergrond, zijn brede kennis en zijn passie om een renovatie- of bouwproject van begin tot eind onder controle te houden. Hij werkt met vaste aannemers en andere technische partners waar hij mee kan lezen en schrijven. Door de technische mogelijkheden, de esthetische opties en de financiële kant in kaart te brengen, kan de juiste keuze gemaakt worden om te komen tot een zo optimaal mogelijke balans in het eindresultaat. Arnold laat interieurarchitectuur met architectuur samensmelten. Realistisch en praktisch. Zoals behoudend Kralingen het graag ziet. Op een misschien wel Zeeuwse wijze. Binnen naadloos laten aansluiten op buiten. Uitbouw. Aanbouw. Opbouw. Inbouw. Nieuwbouw. Renovatiebouw. Met een stijl die zich het best laat typeren door klassiek-hedendaags of warm-modern. Alsof je het Louvre laat samensmelten met MoMa in New York.
Duurzaamheid
Hoofddoel is het bouwen van mooie, praktische gebouwen die niet alleen functioneel zijn, maar ook duurzaam. Een fijne plek om te wonen of te werken maakt ons als bewoner of gebruiker blij en zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Arnold streeft naar duurzaamheid in alle projecten. Gebouwen die inspireren en waar rekening wordt gehouden met milieuvriendelijke materialen en energiezuinige technieken. Naast het ontwerpen van projecten, bedenkt hij ook plannen voor ontwikkelaars en woningcoöperaties. Naast creativiteit is de kennis van de nieuwste duurzame materialen en bouwmethoden essentieel. Arnold zorgt ervoor dat de gebouwen niet alleen prettig zijn om in te zijn en praktisch in gebruik, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst.
Mijn complete stappenplan
Architect en Interieurarchitect, maar ook bouwkundig adviseur, deskundige in duurzaamheid, project manager en vastgoed adviseur. Een multitalent. Binnen de dynamiek van deze veelzijdige werkzaamheden voelt Arnold zich als een vis in het water: daar waar design, techniek en haalbaarheid samenkomen.
Bezichtiging
Voordat je een bestaande woning aankoopt, plan je een bezichtiging met de makelaar. Regelmatig loop ik vrijblijvend met huizenzoekers mee bij een eerste bezichtiging. Zo kan ik op voorhand ondermeer zien wat de bouwkundige staat is van de woning en welke indelingen mogelijk zijn. Bij een renovatie project of verbouwing kan ik ook nog voor de aankoop van een woning een grove kosteninschatting maken van de verbouwing, waarbij we onderscheid kunnen maken tussen wensen en direct noodzakelijke kosten.
Vooronderzoek
Voordat je daadwerkelijk met een ontwerp start, kan het van belang zijn om eerst een gedegen vooronderzoek te doen. Een vooronderzoek kan je doen op verschillende gebieden. Ruimtelijk gezien kunnen bijvoorbeeld verschillende indelingen of mogelijkheden van een uitbouw onderzocht worden. Een financiële toetsing wordt vaak gedaan om te kijken of een project financieel haalbaar is. Het belangrijkste doel van een vooronderzoek is om te voorkomen dat je op een later moment in het proces hoge kosten hebt gemaakt en tijd verloren hebt omdat bijvoorbeeld de ideeën financieel of vergunningstechnisch onhaalbaar blijken te zijn.
Ontwerp
Het ontwerp wordt gebaseerd op de wensen en ideeën van de opdrachtgever. Bij een renovatie- of interieurproject geef ik de opdrachtgevers als eerste de opdracht mee om hun wensen op te schrijven. Een handige manier is om dit te doen per ruimte, onverdeeld in ‘musthave’ en ‘nice-to-have’ wensen. Dit kan eenvoudig op een of twee A4-tjes. Vervolgens werk ik deze verder uit naar aanleiding van verdere gesprekken met hen. Deze wensen dienen als uitgangspunt van het basis ontwerp: het indelingsplan van de woning, ook wel de layout genoemd.
Uitwerking ontwerp
Het basis ontwerp van de woning wordt uitgewerkt tot in de kleinste details. Aan de layout worden steeds separate ‘lagen’ toegevoegd. Je kan hierbij denken aan een lichtplan, het elektra & data plan en een vloerenplan. De ‘Look and Feel’ wordt tot uiting gebracht in een moodboard waarbij kleuren en materialen zorgvuldig worden samengesteld. De installaties worden nauwkeurig ingepast in het ontwerp waarbij duurzaamheid een erg belangrijke rol speelt. Tot slot worden de specials zoals maatwerk meubilair en de badkamers minutieus ontworpen en samengesteld.
Vergunningen
Er bestaan in Nederland erg veel verschillende vergunningen. Alle vergunningen vallen tegenwoordig onder de zgn Omgevingsvergunning (per 2024 Omgevingswet). Zo ook de reguliere bouwvergunning en de vergunningen voor monumenten. Of een vergunning nodig is, is maar de vraag. Kralingen is grotendeels van rijkswege ‘beschermd stadsgezicht’. Dat wil zeggen dat wijzigingen aan voor- en zijgevels veelal vergunningsplichtig zijn. Een vergunning moet tevens aangevraagd worden bij wijzigingen aan de hoofddraagconstructie of bij de functie wijziging van een gebouw. Naast reguliere vergunningen komen regelmatig ook monumenten op mijn pad.
Projectmanagement
Het projectmanagement omvat op z'n Rotterdams gezegd 3 pijlers: geld, tijd, en kwaliteit (de financiën, de planning en de kwaliteit bewaking). Om het proces goed te kunnen organiseren en sturen, splits ik het het gehele plan op in kleinere onderdelen en sub-onderdelen. Hierdoor ontstaat als het ware een ‘à la carte menu’. De drie basis disciplines: de bouwkundige onderdelen, de elektrotechnische installaties en de werktuigkundige installaties, vormen hierbij de kern van het plan. Naast de kern wordt een ‘periferie’ samengesteld van onder meer afwerkingen en specifieke producten, zoals vloerafwerkingen, verlichting en het maatwerk meubilair. Opdrachtgevers krijgen hierdoor enerzijds overzicht op het geheel en kunnen anderzijds op micro niveau keuzes en prioriteiten bepalen. Ik zorg er daarbij voor dat het geheel op elkaar afgestemd wordt: alles staat immers met elkaar in verbinding.
Uitvoering
Bij de uitvoering van een project is het hoofddoel om het overeengekomen ontwerp te laten uitvoeren conform afspraak. Om dit zowel technisch als esthetisch optimaal te kunnen realiseren, is de afstemming van de partijen cruciaal. Samenwerking en respect binnen het bouwteam en duidelijke afspraken onderling zijn hierbij onmisbaar en staan bij mij hoog in het vaandel. Bij mijn rol als organisator en coördinator voel ik me als een vis in het water: een fijne samenwerking en relatie met opdrachtgevers, overheden, leveranciers en uitvoerenden om te komen tot een zo optimaal mogelijk eindresultaat.
Styling
De styling van een woning is de inrichting van de woning waarbij elementen als losse meubels en verlichting, kunst en accessoires de sfeer bepalen en versterken. Klassieke elementen kunnen worden gecombineerd met hedendaagse meubels. Een woonkamer kan dienen als passieve ruimte, als een lounge met luie fauteuils en een open haard. Een leefkeuken kan dienen als een actieve zone waarbij iedereen vrij is om aan te schuiven en samen de dag door te nemen. Een interieur is vooral de vertaling van de identiteit van haar bewoners. Een goede architect schrijft de bewoners niet voor hoe ze moeten wonen maar helpt hen juist om hun stijl en identiteit op een evenwichtige manier in te passen in het interieur.
Samen
werken
Wanneer de wensen van een opdrachtgever samenvallen met de esthetische, technische en architectonische mogelijkheden, dat is telkens weer een feest. Samen mooie dingen maken. Om te beginnen mogelijk gemaakt door goed te luisteren en een heldere communicatie. Wil je met mij samenwerken?