Arnold van Ouwerkerk meer dan een architect
De ondernemer
Geboren in een familie waar het in alweer de vijfde generatie draaide om het winning en handel in grind, zand en schelpen, was toen ik de middelbare school na zes jaar verliet duidelijk dat ik iets creatiefs wilde, maar wel als ondernemer.
Wist ik dat ik architect wilde worden?
Achteraf denk ik wel. Ik probeerde Gent en Maastricht, mede vanwege de leuke sfeer die daar heerst en het avontuur. Achteraf realiseer ik me dat beide steden een enorm rijke architectuur kennen.
In de eerste vormende twee jaar werd snel duidelijk dat ik, naast hobbymatig fotograferen en industrieel ontwerpen, de architectuur en het interieurontwerpen in het bijzonder interessant vond. Ik studeerde af in interieurarchitectuur. De enige manier om de titel “Interieurarchitect” te verkrijgen is door af te studeren in archtectonische vormgeving aan een kunstacademie.
Stage
Net voor mijn afstuderen in Maastricht woonde en werkte ik voor Job Smeets & Nynke Tynagel (Studio Job) een jaar in Antwerpen als interieurarchitect & industrieel ontwerper i.o.
Ik mocht er projecten doen voor modeontwerpers Victor & Rolf waar ik o.a. sieraden en accesoires voor ontwierp. We ontwierpen voor Kees van Twist directeur van het Groninger Museum, het interieur van de Member’s Lounge (Job Lounge).
Na Antwerpen en Maastricht vertrok ik naar Amsterdam, waar ik drie jaar werkte als interieurarchitect bij Heyligers Design + Projects. Behalve particuliere woningen, deden we veel kantoren op de Zuid-As. Toenmalig wethouder Ahmed Aboutaleb opende de door ons ontworpen, bekende Rabobank Flagship Store op Dam 16.
Interieurarchitect
Met veel plezier kijk ik nog terug op projecten als die in het bekende Renault Gebouw. Hier hebben we verschillende bedrijfsruimten van nieuw interieur voorzien, zoals Het Financieele Dagblad, Faasen & Partners en Café Restaurant Dauphine. Deze laatste zie ik nog steeds als één van mijn leukste projecten.
Een moment dat er echt uitspringt was De Friesland Bank. Deze bank moest drastisch hun uitstraling vernieuwen. Van stoffige, ouderwetse en klassieke bank naar een fris en modern interieur.
Dit was het eerste project waar ik, voor mijn gevoel, van A tot Z alles zelf mocht en kon doen. Het voorbereiden, het ontwerp, projectmanagement en het begeleiden van de uitvoering waren in grotendeel in mijn eigen handen, ondanks de meekijkende oog van een senior medewerker. Dit maakte wat in me los; zo wilde ik wel vaker werken.
Een gedachte was geboren…..
Architectuur
Behalve interieurarchitect wilde ik nu ook architect worden! Ik melde me aan bij de Academie van Bouwkunst voor het voorbereidingsjaar. Omdat ik al een paar jaar werkervaring had, vlogen de maanden voorbij. Blij verrast mocht ik de eerste opdrachten meteen grotere, meer complexe opdrachten doen in plaats van de gebruikelijke junioropdrachten ‘om er in te komen’. Ik voelde me als een vis in het water en in 2013 studeerde ik af. Met kers op de taart een nominatie voor de Archiprix Nederland 2014, ‘Beste Studentenproject’ met mijn ontwerp “De Ideale Gevangenis”. Tussen de twee politieke uitersten, resocialisatie en repressie, een gevangenis-gebouw waarin beiden meer en minder worden toegepast. Één van mijn metoren bij deze opdracht was Nanne de Ru, oprichter van Powerhouse Company.
Tijdens deze post-master studie Architectuur werkte ik enkele jaren bij twee verschillende architectenbureaus. Ik begon in 2011 bij DKV-Architecten en deed hier mijn eerste ervaring op met woningbouw. Hierna volgde Kraaijvanger Architecten waar ik met het ontwerpen van utiliteitsgebouwen kreeg te maken, zowel het interieur als de architectuur. Deze twee bureaus waren de aftrap voor het ontwerpen, begeleiden en de uitvoering van totaalprojecten en.
Arnold van Ouwerkerk
Een crisis brengt vervelende dingen, maar schept ook kansen. Mede vanwege de crisis viel in 2011 het een en ander op zijn plek en startte ik mijn eigen bedrijf, Van Ouwerkerk Architecten. Ook in de crisis groeien bedrijven en IT-bedrijven en bepaalde industrie groeiden en zochten uitbreiding in vierkante meters. Het ene na het andere kantoor mocht ik verbouwen en herinrichten. Daarnaast waren er ook mensen die vragen hadden over wat er met bestaand vastgoed anders moest. Het transformeren van kantoren naar woningen was ineens hot. Omdat de markt grotendels stil lag was er veel mogelijkheid om contact te maken. Ik sprak veel mensen die werkzaam zijn in ‘Vastgoed’ en merkte dat men open stond voor mijn ideëen. En ideëen… die had ik wel.
Concept en Advies
Vanaf dat moment werd ik gevraagd om van A tot en met Z te doen. Beginnend bij de voorfase van concept, toestemming, vergunning, aanschaf tot en met ontwerp, uitwerking de daadwerkelijke bouw, het interieur, het projectmanagement tot en met de in gebruikname… Architectuur…. en meer.
Hulp bij een bezichtiging?
Wil je graag een pand kopen in Kralingen? Of overweeg je een specifieke verbouwing? Als je vrijblijvend iemand mee wilt hebben bij de bezichtiging neem dan contact op.
We krijgen de sleutel, wat nu?
13 MarVaak hebben mensen die een huis gaan kopen of net hebben gekocht geen idee van wat er kan en wat niet. Laat staan wat één en ander moet gaan kosten. Gek genoeg kan dit evengoed meevallen als tegenvallen.
Vooronderzoek & concept
03 MarTen eerste wil je bij een bouwproject zorgen dat alles klopt, voor je start met de bouw. Vrijwel ieder bouwproject vraagt om een vooronderzoek, of je nou vergunnningen voor een verbouwing moet aanvragen of een bestemmingsplan voor een nieuwe woning moet wijzigen.