We krijgen
de sleutel,
wat nu?
Huizenkoorts!
Vaak hebben mensen die een huis gaan kopen of net hebben gekocht geen idee van wat er kan en wat niet. Laat staan wat één en ander moet gaan kosten. Gek genoeg kan dit evengoed meevallen als tegenvallen. Krijg je de ‘bouwvergunning’ (= omgevingsvergunning) en is die überhaupt nodig? “Zit er gif in de grond, asbest in het huis, wat is de staat van de fundering, wat hebben we gekocht???”
Het liefst weet je deze dingen van tevoren, maar vaak moet je snel beslissen in een woningmarkt waar vele kopers op zoek zijn naar ‘dat unieke huis’, die ene kans… Nu of nooit.
Vooronderzoek
Van te voren kun je een hele hoop al te weten komen. Vergunningen vraag je ruimt van tevoren vaak aan en dit kan al in gang gezet worden als de onderhandeling en het (voorbehoud van) financiering nog gaande is. Een bouwkundig onderzoek en/of inspectie kan in de basis kort en snel. Registers als het Hét Kadaster of Stadsarchief Rotterdam bevatten veel informatie. Je moet wel weten waar je naar moet zoeken… Beweringen over wat er niet mogelijk is vragen om een grondige kijk; soms zijn (al of niet met een kleine aanpassing) gewenste plannen alsnog mogelijk. Zo mocht een nieuwe woning aanvankelijk niet ondergraven worden voor een kelderbak. Uit nader onderzoek bleek dat met behulp van de juiste technieken er wel degelijk gegraven kon worden en de kelderbak alsnog gebouwd kon worden.
Vanwege een specifiek bestemmingsplan kon in een bekende gemeente een huis niet op ‘een bepaalde dijk‘ gebouwd worden, omdat het volgens de gemeente tegen het bestemmingsplan in ging. Nader onderzoek leverde dat het kavel niet aan die dijk lag en er andere regels golden. Door het goed te onderzoeken en het gesprek met de gemeentelijke instanties op de juiste manier te voeren begint de bouw binnenkort.
Spookverhalen
Rondom nieuw aan te kopen huizen in steden doen de wildste verhalen de ronde over grondwaterpeil, verzakking, vervuiling, funderingen en scheuren in de muur enz. Het liefst heb je een rapport waarop je kunt vertrouwen, maar vaak zegt dat nog niks. Hoe kun je snel inzage krijgen in ‘of het het wel waard is’? Of de kosten van renovatie haalbaar zijn? Als ik vroeg in het project betrokken ben kan ik vaak veel onzekerheden verhelderen. Het liefst wordt ik betrokken, kijk ik naar een pand, voordat er een bod is gedaan…. Liever te vroeg dan te laat…
stap voor stap
Met de sleutel in de hand je afvragen waar je straks die tegels, dat gordijn bestelt… De verf willen kopen voor de kinderkamer, voordat er een lijn op papier is gezet…. Kopers zien vaak door de bomen het bos niet meer. In een seconde heeft iemand €10.000 extra uitgegeven, teveel.
Om dit te voorkomen is het belangrijk eerst de grote lijnen neer te zetten. Zelfs een klein project, kent grote lijnen. Cruciaal hierin is: wat wil de opdrachtgever nu écht? In de vaart die gemaakt wordt, wordt nogal eens voorbijgegaan an die wens. En ineens zit je met verkeerde (kleur) kozijnen, een vloer die je toch niet wilde of een deur die nét anders zit dan je achteraf graag had gezien. “Met de kennis van nu, hadden we….?”.
Met stap voor stap bedoelen we alles uit elkaar halen; elektriciteit, sanitair, verlichting, vloerafwerkingen, waterinstallaties, loodgieterwerk, stukwerk en schilderwerk. Ieder onderdeel vraagt om een volgorde en aanpak. Door dit overzicht ontstaat structuur en rust en krijgt iedere fase de aandacht die het verdient.
Een bouwproject betekent keuzes maken, maar op basis van wat? Ik neem opdrachtgevers mee aan de hand om de ze keuzes stap voor stap te maken, in de juiste volgorde. Tal van criteria bepalen deze keuzen. Kosten, materiaalkeuze, kwaliteit, sfeer en uitstraling, duurzaamheid, functionaliteit, een bepaald merk… er zijn veel factoren om rekening mee te houden, die allemaal van invloed zijn op elkaar.
Hoeveel stopcontacten wil je, welke en waar? Standaard-stopcontacten of die luxe?
Welke vloerbedekking moet komen in welke ruimte? Parket, natuursteen of tapijt?
Moet er een dakkapel, extra raam, deur, een hele aanbouw, een kelderbak of iets anders extra worden toegevoegd?
Akoestische waarde; geluidsoverlast van en naar de buren, galmt een ruimte?
Duurzaamheid; zonnepanelen, gas, dubbel glas, isolatie in dak, fundering of wanden?
Enzovoort….
Werkwijze
Hoe gaat dit allemaal in zijn werk?
Overweeg je te gaan verhuizen of ben je op zoek naar een woning? Vanaf dat moment kun je mij benaderen. Ik zorg ervoor dat je door de velen bomen het bos in zicht houdt. Samen spannen we ons in om binnen budget en planning alle wensen mogelijk te maken.
Zoals een opdrachtgever eens zei: “Door de manier waarop Arnold het project begeleide hadden we tijdens het hele proces geen zorgen”.
Hulp bij een bezichtiging?
Wil je graag een pand kopen in Kralingen? Of overweeg je een specifieke verbouwing? Als je vrijblijvend iemand mee wilt hebben bij de bezichtiging neem dan contact op.
Andere blogs
Arnold van Ouwerkerk meer dan een architect
11 MarGeboren in een familie waar het in alweer de vijfde generatie draaide om het winning en handel in grind, zand en schelpen, was toen ik de middelbare school na zes jaar verliet duidelijk dat ik iets creatiefs wilde, maar wel als ondernemer.
Vooronderzoek & concept
03 MarTen eerste wil je bij een bouwproject zorgen dat alles klopt, voor je start met de bouw. Vrijwel ieder bouwproject vraagt om een vooronderzoek, of je nou vergunnningen voor een verbouwing moet aanvragen of een bestemmingsplan voor een nieuwe woning moet wijzigen.